Oprichting

De Dutch Muay Boran Foundation is in 2008 opgericht door Dale Tan en Mies Stolp. Zij zijn beide twee oudgedienden in de Nederlandse vechtsportwereld. Dale Tan richtte samen met Luciën Carbin al de TBBN (Thai Boxing Bond Nederland) op in de jaren ’80. Dit is jarenlang een slapende bond geweest. In maart 1999 werd hij voorzitter van de Nederlandse afdeling van de International Amateur Muay Thai Federation (IAMTF) en legde daarmee goede contacten in Thailand bij de AITMA en WMF (World Muaythai Federation). In Thailand zag men het belang in van een goed contact met de Nederlandse vechtsportwereld, vanwege het hoge niveau op het gebied van kick- en thaiboksen. Dit is ook de periode dat hij met Mies Stolp in aanraking kwam. Mies Stolp heeft – naast haar ervaring met thaiboksen via Samurai Sports – ook veel ervaring met het organiseren van evenementen en werken met gemeenten. Zij is daarom de voorzitster van de IAMTF Nederland geworden. Dit is het begin van een lange samenwerking.

Met steun vanuit Thailand werd geprobeerd om rijkserkenning te krijgen voor Muay Thai. Het doel was om ervoor te zorgen dat er één overkoepelende bond zou komen in Nederland. Om de erkenning te krijgen moest de IAMTF samengaan met een bond met meer leden. Dit resulteerde in een fusie met de MTBN en dit werd de Muaythai Organisatie Nederland (MON). De MON was de eerste bond in Nederland met rijkserkenning voor Muay Thai. Dale Tan was hierin verantwoordelijk voor de portefeuilles ‘Opleidingen’ en ‘Breedtesport’. Na onenigheid met enkele andere bestuursleden is Dale Tan samen met Mies Stolp uit de MON gestapt. De MON verloor haar rijkserkenning.

Dale Tan en Mies Stolp zagen nog steeds het belang in van een bond met rijkserkenning en de Dutch Muay Boran Foundation (DMBF) opgericht. Deze organisatie richt zich specifiek op Muay Thai en Muay Boran en niet op kickboksen. Een doel van de bond is om de Thaise stijlen meer bekendheid te geven en de Thaise achtergrond van de sport meer naar voren te brengen. De DMBF is aangesloten bij de Thaise wereldbond voor Muay Thai, de WMF en bij de International Muay Boran Academy voor traditionele Thaise gevechtskunsten.